De natuur van Zuid­Limburg is een mooi thuis voor dieren, die buiten opgroeien. Zoals de Pasveld runderen in het buitengebied van Margraten, de Kuusj varkens in Mechelen, de Eperheidelammeren net buiten Epen en de vrij rondlopen­ de Mergelland hoenders in Eckelrade. Zelfs het Vijlenerbos­ wild is regionaal.
Slager Roy Kusters in Margraten is de verbindende factor. Hij combineert de activiteiten van veeboer en slager. Zijn Pasveld rundvlees vindt de weg naar ruim 100 horecaza­ken in de Euregio Maas­Rijn. De Kuusj varkens groeien lief­devol op bij collega-veeboer Joshua van Wersch, exclusief voor Kusters.

De Pasveldrunderen wandelen in weilanden net buiten Margraten. “Het zijn rustige dieren, die relaxed leven, wat de vleeskwaliteit ten goede komt. Ze zijn buiten, maar kunnen ook naar hun stallen vol stro. Waar nodig voeren we ze bij met mais van eigen teelt.”
De dieren zijn vijf jaar oud als ze worden geslacht. Hierna sterft het vlees af in goed geluchte, koele ruimte, met als resultaat prachtige dry aged dunne lendes. “Doordat de die­ren rustig leefden verliezen ze vrijwel geen vocht en blijven alle smaken in het vlees.” Varkens horen niet in stallen, maar in de vrije natuur. Joshua van Wersch van De Varkenshoe­ derij in Mechelen gunt zijn “Kuusje” het genot van het heuvellandschap.

“’s Winters hoeden wij onze varkens onder andere in bossen, waar ze zich voeden met eikels, bladeren en insecten. In de zomer gaan ze naar weiden met hoogstamfruitbomen, waar het menu bestaat uit vers gras en afgevallen fruit. In de herfst brengen we de varkens naar de kale akkerlanden, waar ze zich tegoed doen aan de overgebleven oogstresten. Zo maken we efficiënt gebruik van lokale voedselbronnen en kunnen de Kuusje hun natuurlijke gedrag vertonen. Ze bouwen weerstand op en zorgen voor een goede be­mesting van de grond. Zo gaan wij vooruit naar vroeger!” Ook particulieren kunnen genieten van dit vlees met een ecologisch verhaal. Het is beschikbaar, op maat, voor u in de eigen slagerij in Margraten.

Toon alle openingstijden
  • Maandag09:00 - 18:00
  • Dinsdag09:00 - 18:00
  • Woensdag09:00 - 18:00
  • Donderdag09:00 - 18:00
  • Vrijdag09:00 - 18:00
  • Zaterdag09:00 - 17:00